Papers

26 de julho de 2019

Association between quality of life, physical activity, use of medication and costs of treatment for chronic diseases in primary care.
Queiroz DC, Turi BC, Sarti FM, Ferro I, Morais LC, Codogno JS. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. 2020, 60:456-463.

Association between selected individual and environmental characteristics in relation to health behavior of Brazilian adolescents.
Haddad MR, Sarti FM, Nishijima M. Eating and Weight Disorders. 2020.

Avaliação dos indicadores de aquisição, disponibilidade e adequação nutricional da cesta básica de alimentos brasileira. [Portuguese]
Santana ABC, Sarti FM. Ciência & Saúde Coletiva. 2020, 25:4001-4012.

Cost-effectiveness analysis of Baby-Friendly Hospital Initiative in promotion of breastfeeding and reduction of late neonatal infant mortality in Brazil.
Silva OLO, Rea MF, Sarti FM, Buccini G. Public Health Nutrition. 2020.

Does the Brazilian policy for oil revenues distribution foster investment in human capital?
Nishijima M, Sarti FM, Canuto O. Energy Economics. 2020.

Qualidade da dieta e despesa diária com alimentação em adultos com doença cardiovascular no Brasil. [Portuguese]
Torreglosa CR, Chiavegatto Filho ADP, Ferreira ACB, Weber B, Sarti FM, Santos RHN. Cadernos de Saúde Pública. 2020, 36:e00225019.

Reaching culturally acceptable and adequate diets at the lowest cost increment according to income level in Brazilian households.
Verly Junior E, Darmon N, Sichieri R, Sarti FM. PLoS One. 2020, 15:e0229439.

Sociodemographic determinants of health behaviors among Brazilian adolescents: Trends in physical activity and food consumption, 2009-2015.
Haddad MR, Sarti FM. Appetite. 2020, 144:104454.

Association between infant formula and pacifier supply in maternity and breastfeeding in the first six months of life.
Silva OLO, Rea MF, Sarti FM, Silva MO. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde. 2019, 14:e43555.

Effects of decentralization of primary health care on diabetes mellitus in Brazil.
Nishijima M, Sarti FM, Vodenska I, Zhang G. Public Health. 2019, 166:108-120.

Mapeamento da qualidade nutricional da alimentação em diferentes estados do Brasil. [Portuguese]
Santana ABC, Sarti FM. Confins. 2019, 39:18449.

Planning dietary improvements without additional costs for low-income individuals in Brazil: Linear programming optimization as a tool for public policy in nutrition and health.
Verly Junior E, Sichieri R, Darmon N, Maillot M, Sarti FM. Nutrition Journal. 2019, 18:40.

Produção científica e rede de pesquisadores em Administração Pública no Brasil: Uma investigação sobre a primeira década dos anos 2000. [Portuguese]
Corrêa Silva V, Coelho FS, Trottmann P, Sarti FM. Administração Pública e Gestão Social. 2019, 11(3):1-23.

Results of primary health care intervention for prevention of hospitalizations and mortality due to hypertension in Brazil, 2000-2015.
Nishijima M, Sarti FM, Schor A. Journal of Public Health. 2019, 1:1-10.

An assessment of direct and indirect costs of dementia in Brazil.
Ferretti C, Sarti FM, Nitrini R, Ferreira FF, Brucki SMD. PLoS One. 2018, 13:e0193209.

Determinants of inequalities in the quality of Brazilian diet: Trends in 12-year population-based study (2003-2015).
Mello AV, Sarti FM, Pereira JL, Goldbaum M, Cesar CLG, Alves MCGP, Fisberg RM. International Journal for Equity in Health. 2018, 17:72.

Measuring the quality of main meals: Development and validation of a meal quality index.
Gorgulho B, Sarti FM, Pot G, Marchioni DML. Revista de Nutricao. 2018, 31(6):567-575.

A produção científica em Administração Pública e Políticas Públicas no Brasil: Evidências de proximidade e similaridade no período 2000-2010. [Portuguese]
Silva VC, Trottmann P, Coelho FS, Sarti FM. Revista Eletrônica Gestão e Serviços. 2017, 8(2):2127-2146.

A produção científica em Políticas Públicas no Brasil: Descrição e análise de alguns resultados de uma investigação sobre a primeira década dos anos 2000.[Portuguese]
Trottmann P, Silva VC, Coelho FS, Sarti FM. Agenda Política. 2017, 5:223-253.

A systematic literature review of studies applying complex systems theory to public policies.
Simoyama FO, Sarti FM. Journal on Policy and Complex Systems. 2017, 3(2):101-119.

Association between costs related to productivity loss and modifiable risk factors among users of the Brazilian National Health System.
Araujo MYC, Codogno JS, Sarti FM, Fernandes RA, Monteiro HL, Turi BC, Anokye N. Journal of Occupational and Environmental Medicine. 2017, 59(3):313-319.

Determinants of outpatient expenditure within primary care in the Brazilian National Health System.
Turi BC, Codogno JS, Sarti FM, Anokye NK, Fernandes RA, Monteiro HL. Sao Paulo Medical Journal. 2017, 135(3):205-212.

Economic assessment of postoperative pain control strategies for treatment of adult patients with cancer.
Santos RF, Bliacheriene F, Sarti FM. Revista da Associacao Medica Brasileira. 2017, 63(11):962-970.

Evolution and determinants of digital divide in Brazil (2005-2013).
Nishijima M, Ivanauskas TM, Sarti FM.Telecommunications Policy. 2017, 41(1):12-24.

Main Meal Quality in Brazil and United Kingdom: Similarities and differences.
Gorgulho B, Pot G, Sarti FM, Marchioni DML. Appetite. 2017, 111:151-157.

Marketing of food and beverage in Brazil: scientific literature review on regulation and self-regulation of advertisements.
Kassahara A, Sarti FM. Interface.2017, 22(65):589-602.

Metodologia de análise de campos do saber a partir da utilização de redes: Exemplificação de uma abordagem qualitativo-quantitativa. [Portuguese]
Trottmann P, Corrêa Silva V, Coelho FS, Sarti FM. Métodos e Pesquisa em Administração – MEPAD. 2017, 2(2):19-33.

Price and convenience: The influence of supermarkets on consumption of ultra-processed foods and beverages in Brazil.
Machado PP, Claro RM, Canella DS, Sarti FM, Levy RB. Appetite. 2017, 116:381-388.

Factors associated with the diffusion rate of innovations: a pilot study from the perspective of the Brazilian Unified National Health System.
Schneiders RE, Ronsoni RM, Sarti FM, Nita ME, Bastos EA, Zimmermann IR, Ferreira FF. Cadernos de Saúde Pública. 2016, 32(9):e00067516.

Indices for the assessment of nutritional quality of meals: a systematic review.
Gorgulho BM, Pot GK, Sarti FM, Marchioni DM. British Journal of Nutrition. 2016, 5:1-8.

Alimentação no ambiente de trabalho: Efeitos sobre estado nutricional e nível de produtividade de tripulantes em uma companhia aérea brasileira. [Portuguese]
Sarti FM, Saffioti RF, Castilho PF. Revista Gestão & Políticas Públicas. 2015, 5(2):227-244.

Assessing Latin America’s progress toward achieving universal health coverage.
Wagstaff A, Dmytraczenko T, Almeida G, Buisman LR, Eozenou PH, Bredenkamp C, Cercone J, Diaz Y, Maceira D, Molina S, Sarti FM, Paraje G, Ruiz F, Scott J, Valdivia M, Werneck H. Health Affairs. 2015, 34(10):1704-1712.

Beyond protein intake: bushmeat as source of micronutrients in the Amazon.
Sarti FM, Adams C, Morsello C, Van Vliet N, Schor T, Yagüe B, Tellez L, Mesa MPQ, Antia DC. Ecology and Society. 2015, 20(4):art22.

Budget impact analysis of the percutaneous septal occluder for treatment of ostium secundum atrial septal defects in the Brazilian Unified National Health System.
Senna KMS, Sarti FM, Costa MGS, Nita ME, Santos MS, Tura BR, Goulart MC. Cadernos de Saúde Pública. 2015, 31(8):1756-1764.

The burden of abdominal obesity with physical inactivity on health expenditure in Brazil.
Codogno JS, Turi BC, Sarti FM, Fernandes RA, Monteiro HL. Motriz. 2015, 21:68-74.

Trends in child labor and the impact on health in adulthood in Brazil from 1998 to 2008.
Nishijima M, Souza APF, Sarti FM. Cadernos de Saúde Pública. 2015, 31(5):1071-1083.

Cost-effectiveness of procedures for treatment of ostium secundum atrial septal defects occlusion comparing conventional surgery and septal percutaneous implant.
Costa MGS, Santos MS, Sarti FM, Senna KMS, Tura BR, Goulart MC. Plos One. 2014, 9:e108966-12.

A estrutura de custos e a composição de insumos no tratamento de pacientes HIV no Brasil. [Portuguese]
Nishijima M, Sarti FM, Cyrillo DC, Campino ACC. Informações FIPE. 2013, 392(5):33-37.

Análise custo-efetividade aplicada a políticas públicas de segurança alimentar e nutricional no Brasil: Uma avaliação do Programa Cozinhas Comunitárias. [Portuguese]
Sarti FM, Marchioni DML, Bandoni DH, Figueiredo ICR, Brasil BG. Revista Gestão & Políticas Públicas. 2013, 3(2):368-386.

Analysis of the evolution and determinants of income-related inequalities in the Brazilian health system, 1998-2008.
Almeida G, Sarti FM, Ferreira FF, Diaz MDM, Campino ACC. Pan American Journal of Public Health. 2013, 33(2):90-97.

Evolução da alimentação escolar no município de São Paulo – SP. [Portuguese]
Magno MSO, Cyrillo DC, Sarti FM. Nutrire. 2013, 38(1):83-96.

Evolução do panorama de saúde no município de São Paulo na década de 2000 a 2010: Mortalidade infantil e infraestrutura de saúde. [Portuguese]
Rodrigues MO, Nishijima M, Sarti FM. Informações FIPE. 2013, 397(10):22-27.

Evolução dos preços relativos de grupos alimentares no município de São Paulo entre 1939 e 2010. [Portuguese]
Yuba TY, Carmo HCE, Sarti FM, Campino ACC. Revista de Saúde Pública. 2013, 47(3):549-559.

Measuring evolution of income-related inequalities in health and health care utilization in selected Latin American and Caribbean countries.
Almeida G, Sarti FM. Pan American Journal of Public Health. 2013, 33(2):83-89.

A comparative analysis of outpatient costs in HIV treatment programs.
Sarti FM, Nishijima M, Campino ACC, Cyrillo DC. Revista da Associação Médica Brasileira. 2012, 58(5):561-567.

Do assistencialismo à consolidação do Sistema Único de Assistência Social. [Portuguese]
Milanezzi JB, Nishijima M, Sarti FM. Informações FIPE. 2012, 380(5):7-18.

Falhas de mercado e redes em políticas públicas: Desafios e possibilidades ao Sistema Único de Saúde. [Portuguese]
Pinheiro Filho FP, Sarti FM. Ciência e Saúde Coletiva. 2012, 17(11):2981-2990.

A Markovian model market: Akerlof’s lemmons and the asymmetry of information.
Tilles PFC, Ferreira FF, Francisco G, Pereira CB, Sarti FM. Physica A. 2011, 390(2011):2562-2570.

Contribuições de estudos sobre demanda de alimentos à formulação de políticas públicas de nutrição. [Portuguese]
Sarti FM, Claro RM, Bandoni DH. Cadernos de Saúde Pública. 2011, 27(4):639-647.

Investigating environmental determinants of diet, physical activity and overweight among adults in Sao Paulo, Brazil.
Jaime PC, Duran ACFL, Sarti FM, Lock K. Journal of Urban Health. 2011, 88(3):567-581.

Políticas públicas de segurança alimentar no Brasil: Uma análise do Programa de Restaurantes Populares. [Portuguese]
Gonçalves MP, Campos ST, Sarti FM. Revista Gestão & Políticas Públicas. 2011, 1(1):92-111.

The burden of physical activity on type 2 diabetes public healthcare expenditures among adults: A retrospective study.
Codogno JS, Fernandes RA, Sarti FM, Freitas Junior IF, Monteiro HL. BMC Public Health. 2011, 11:275.

Considerações sobre avaliação de estabelecimentos de saúde sob gestão de OSS: O caso do Hospital Geral do Grajaú. [Portuguese]
Tibério AA, Souza EM, Sarti FM. Saúde e Sociedade. 2010, 19(3):557-568.

Indicadores sociais na avaliação do Programa Cozinhas Comunitárias.[Portuguese]
Sarti FM, Marchioni DML, Bandoni DH, Brasil BG, Figueiredo ICR. Cadernos de Estudos – Secretaria de Avaliação e Gestão da Informação. 2010, 14:65-84.

O programa de incentivo à instalação de cozinhas comunitárias: Avaliação de uma política pública brasileira. [Portuguese]
Marchioni DML, Bandoni DH, Brasil BG, Figueiredo ICR, Sarti FM. Nutrire. 2010, 35(1):15-27.

Duas décadas da Norma Brasileira de Comercialização de Alimentos para Lactentes: Há motivos para comemorar? [Portuguese]
Cyrillo DC, Farina EMMQ, Mazzon JZ, Sarti FM. Pan American Journal of Public Health.2009, 25(2):134-140.

Inclusion of foodservices in WHO Global Strategy: An approach of cost-effectiveness application.
Sarti FM, Torres EAFS. Acta Horticulturae. 2009, 841(19):173-178.

Análise custo-efetividade e índice de qualidade da refeição aplicados à Estratégia Global da OMS. [Portuguese]
Machado FMS, Simões AN. Revista de Saúde Pública. 2008, 42(1):64-72.

Custo-efetividade da produção de refeições coletivas seguras sob o aspecto higiênico-sanitário em sistemas cook-chill e tradicional. [Portuguese]
Kawasaki VM, Cyrillo DC, Machado FMS. Revista de Nutrição. 2007, 20(2):129-138.

Educação nutricional e consumo de frutas e hortaliças: Ensaio comunitário controlado.[Portuguese]
Jaime PC, Machado FMS, Westphal MF, Monteiro CA. Revista de Saúde Pública. 2007, 41(1):154-157.

Evolução da disponibilidade domiciliar de alimentos no município de São Paulo no período de 1979 a 1999. [Portuguese]
Claro RM, Machado FMS, Bandoni DH. Revista de Nutrição. 2007, 20(5):483-490.

Renda, preço dos alimentos e participação de frutas e hortaliças na dieta. [Portuguese]
Claro RM, Carmo HCE, Machado FMS, Monteiro CA. Revista de Saúde Pública. 2007, 41(4):557-564.

Sistematização de dados de tempo e temperatura para avaliação do controle higiênico-sanitário em Unidades de Alimentação e Nutrição.
Kawasaki VM, Cyrillo DC, Machado FMS. Higiene Alimentar. 2007, 21(149):35-40.

Impact of a community-based intervention to increase fruit and vegetable consumption among low-income families from Sao Paulo, Brasil.
Jaime PC, Machado FMS, Westphal MF, Monteiro CA. Revista Chilena de Nutrición. 2006, 33(Suppl.1):266-271.

O consumerismo na indústria alimentícia: Uma análise da dimensão nutricional. [Portuguese]
Machado FMS. Comunicação e Inovação. 2006, 7(12):25-28.

Marketing aplicado à indústria de alimentos. [Portuguese]
Scagliusi FB, Machado FMS, Torres EAFS. Nutrire. 2005, 30(1):79-95.

O papel da saúde na formação de capital humano e na promoção do crescimento econômico no Brasil. [Portuguese]
Campino ACC, Machado FMS. Informações FIPE. 2005, 303(12):12-17.