Academic production

Theses, dissertations and undergraduate research

AGUIAR, Viviane Soares. Keys, Cookbooks and Women: the construction of subjectivities, powers and resistance in domestic kitchen through “self-objects” (São Paulo, 1890-1970). Thesis (PhD in Social History) – University of São Paulo. Under development.

FAVILLA, Beatriz Gasques. Material Culture and Food – systematic study for the construction of a repertoire of kitchen equipment, 1860-1960. Scientific Initiation – Paulista Museum from the University of São Paulo. São Paulo, 2021.

FELICIO, Laura Stocco. The Electricity in the Kitchen: hygiene, rationality, and consumption in São Paulo (1915-1970). Dissertation (Master in Social History) – University of São Paulo. Under development.

GOMES, Maria Eugênia Ferreira. Kitchen, Artifacts, and Women – São Paulo (1880-1970). Dissertation (Master in Social History) – University of São Paulo. São Paulo, 2022.

GONÇALES, Guilherme Domingues. Women in ties: fashion and female behavior in Brazil, 1851-1911. Dissertação (Mestrado em História Social) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo. São Paulo, 2021.

OLIVEIRA, Laíza Santana. SP 130 bpm: materiality and gender in São Paulo’s funk culture (1995-2014). 2020. Dissertation (Master in Social History) – University of São Paulo. São Paulo, 2020. doi:10.11606/D.8.2020.tde-06082020-191010. 

SANTOS, Raissa Monteiro dos. The Body in Mappin Store advertisements (1931-1945). Dissertation (Master in Social History) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas da Universidade de São Paulo, 2017.

SILVA, Julia Carloni. Material Culture and Food – systematic study for the construction of a repertoire of kitchen equipment, 1860-1960. Scientific Initiation – Paulista Museum from the University of São Paulo. São Paulo, 2022.

Post-Doctoral Projects

BASSO, Rafaela. Food in São Paulo Indoors: new food practices and domestic space in the city of São Paulo (1810-1870).

Books and Book Chapters

BASSO, Rafaela. A cultura alimentar paulista: uma civilização do milho? São Paulo: Alameda, 2015.

CARVALHO, Vânia Carneiro de. Gênero e artefato: o sistema doméstico na perspectiva da cultura material. São Paulo, 1870-1920. São Paulo: Edusp, 2008.

CARVALHO, Vânia Carneiro de. As esculturas inspiradas na vida galante: um exercício de análise. In: BRITO, Flávia; MELLO, Joana; LIRA, José; RUBINO, Silvana (Org.). Domesticidade, Gênero e Cultura Material. São Paulo: CPC/EDUSP, 2017, p. 253-273.

OLIVEIRA, Laíza Santana. SP 130 bpm: materialidade e gênero na cultura funk paulista (1995-2014). Rio de Janeiro: Ape’Ku. 2021.

SANTOS, Raissa Monteiro dos. Conforto feminino e conforto masculino: o Mappin e os anúncios publicitários (1931-1945). In: FARIAS, Priscila; BRAGA, Marcos da Costa. Dez ensaios sobre memória gráfica. São Paulo: Blucher, 2018, p. 109-124.

Papers

CARVALHO, Vânia Carneiro de; AGUIAR, Viviane S.; GOMES, Maria Eugênia F.; FELICIO, Laura Stocco; AGOSTINELLI, Bianca. Como e por que estudar cozinhas em um museu de história: uma discussão metodológica. Das Culturas da Alimentação ao Culto dos Alimentos (DIAITA), on press.

CARVALHO, Vânia Carneiro de. Cinderelas, bailarinas e a vida longa das galanterias. Anais do Museu Paulista, v. 27, p. 1-22, 2019.

CARVALHO, Vânia Carneiro de. Quando sonhar está na moda: a nostalgia do feminino na cultura do consumo. História. Questões e Debates, v. 65, p. 149-195, 2017.

FALCONE, Giulia. O Luxo nas Tramas da RevoluçãoMagma – Revista do Programa de Pós-Graduação em Teoria Literária e Literatura Comparada, 27 (16), 2021, 273-280. DOI: https://doi.org/10.11606/issn.2448-1769.mag.2020.189764

TOSCANO, Frederico O. A guerra das scatolettas: cultura material e comidas enlatadas entre os soldados da Força Expedicionária Brasileira na Itália. Anais do Museu Paulista, v. 28, p. 1-22, 2020. 

Symposium Papers

AGUIAR, Viviane Soares. Chave da despensa, cetro da rainha do lar: a ação de um objeto na constituição de um “poder” feminino no ambiente doméstico. In: Anais Eletrônicos do Seminário Internacional Fazendo Gênero 12, Universidade Federal de Santa Catarina, jul. 2021.

AGUIAR, Viviane Soares. Cadernos de receitas como “objetos de si”: a construção de identidades femininas nas cozinhas domésticas em São Paulo (1880-1940). In: Anais do II Seminário Mulheres e a Escrita da História, Universidade Federal de Juiz de Fora, ago. 2021.

FELICIO, Laura Stocco. A modernidade na cozinha: corpo, gênero e eletricidade. In: Anais Eletrônicos do Seminário Internacional Fazendo Gênero 12, Universidade Federal de Santa Catarina, jul. 2021.

GOMES, Maria Eugênia Ferreira. Processamento da alimentação e relações de gênero na cozinha paulista – 1930 a 1970. In: Anais Eletrônicos do Seminário Internacional Fazendo Gênero 12, Universidade Federal de Santa Catarina, jul. 2021.

OLIVEIRA, Laíza Santana. “Não é imaginação, é realidade?”: intersecções entre o flâneur e o rolezeiro. In: VII Encontro de Pesquisa em História da Universidade Federal de Minas Gerais (EPHIS – UFMG), Belo Horizonte. Diálogos Necessários, 2018. 

OLIVEIRA, Laíza Santana. Consumo, materialidade e corpo: a visualidade na cultura funk paulistana (1992-2014). In: XXIX Simpósio Nacional de História, 2017, Brasília. Anais do XXIX Simpósio Nacional de História, 2017.

Symposium Abstracts

CARVALHO, Vânia Carneiro de; FELICIO, Laura Stocco; GOMES, Maria Eugênia F.; AGUIAR, Viviane S. Repertório Histórico Ilustrado de Equipamentos e Ferramentas de Cozinha: uma discussão metodológica. Caderno de Resumos do II Simpósio Internacional de Pesquisa em Alimentação – Revista Ingesta, v. 1, n. 2, 2019, p. 191-192.


Read more